More

  DB Cargo najavljuje restrukturiranje poslovanja

  DB Cargo, teretni poslovni sektor njemačkih željeznica (DB), objavio je planove za restrukturiranje tvrtke u programu nazvanom “Transformacija”. To uključuje preusmjeravanje nekog prometa, poput intermodalnog, na podružnice kako bi se tvrtka mogla usredotočiti na druge tokove, uključujući blok vlakove i teretni promet u vagonima.

  Sindikati koji predstavljaju zaposlenike DB Cargo-a rekli su lokalnim medijima da DB namjerava ukloniti neki promet iz osnovnog poslovanja i preusmjeriti ga na nekoliko potpuno vlasničkih, jeftinijih podružnica za teretni promet, pri čemu bi do 1800 zaposlenika bilo prebačeno u te podružnice ili bi ostali bez posla.

  DB je odgovorio na medijske izvještaje o gubicima radnih mjesta, nazivajući izjave sindikata o gubicima radnih mjesta “odgovornim širenjem panike”, ali priznajući da su planirani unutarnji prijenosi osoblja između DB tvrtki.

  Intermodalni promet je najizgledniji kandidat za preusmjeravanje na kćerinske tvrtke TFG Transfracht i RBH Logistics (obje u potpunom vlasništvu DB-a) i Srednjonjemačke željeznice (MEG), gdje DB posjeduje 80%.

  DB Cargo vjerojatno će se usredotočiti na blok vlakove koji se operiraju za jednog kupca, koji su manje osjetljivi na cestovnu konkurenciju, i na pojedinačne terete u vagonima. Iako je teret u vagonima vrlo neprofitabilan, vjerojatno će privući značajnu potporu vlade u sljedećem desetljeću kako bi se ostvario cilj politike premještanja 25% svih tereta željeznicom do 2030. godine.

  Istraga o državnoj pomoći Prijedlozi za restrukturiranje dolaze nakon odluke Europske komisije (EK) iz 2022. godine o pokretanju istrage o državnoj pomoći DB Cargo-u. To slijedi godine gubitaka koje je efikasno pokrivala matična tvrtka DB i pritužbe da je to nepravedno pomoglo DB Cargo-u u konkurenciji s privatnim operaterima teretnih vlakova.

  Slična istraga financija francuske državne tvrtke Fret SNCF rezultirala je odlukom francuske vlade o razbijanju tvrtke i ponovnoj dodjeli nekog prometa konkurentima kako bi se izbjegle još teže kazne.

  DB Cargo je više od desetljeća svake godine ostvarivao gubitak, ukupno izgubivši gotovo 4 milijarde eura iz svojih njemačkih operacija na Ebit osnovi. Posljednji put je ostvario dobit (na Ebit osnovi) 2012. godine.

  Očekuje se da će gubitak za 2023. godinu iznositi oko 500 milijuna eura, iako konačni podaci još nisu objavljeni. Unatoč tim gubicima, DB je između 2017. i 2022. godine uložio velike svote u DB Cargo, s 1,7 milijardi eura potrošenih na nove lokomotive i vagone.

  Očekuju se daljnji detalji o planiranoj prodaji logističke podružnice DB-a, DB Schenkera. Odluka o odvajanju ovog profitabilnog dijela poslovanja objavljena je u prosincu, ali još nisu objavljeni potencijalni kupci.

  spot_img

  Latest articles

  Related articles

  spot_img