More

  Uspješno dovršen zadnji vijadukt na prugi Divača – Koper

  Dovršetak posljednjeg vijadukta duž rute drugog kolosijeka, Vijadukta Vinjan, proslavljen je uz pompu i svečanost. Dostojanstvenici uključujući Predsjednika Vlade Republike Slovenije, Roberta Goloba; Alenku Bratušek, Ministricu Infrastrukture; Jerneju Jug Jeršu, Voditeljicu Predstavništva Europske Komisije u Sloveniji; te Mateja Oseta, Izvršnog Direktora 2TDK, proslavili su događaj svojim govorima.

  Protežući se 620 metara, Vijadukt Vinjan stoji kao najduži vijadukt na ruti drugog kolosijeka, povezujući Tunel Mlinarji (T7) s posljednjim tunelom na trasi, Tunelom Škofije (T8). Ovo označava značajan događaj jer ruta prolazi preko tri vijadukta, s Vijaduktom Glinščica dovršenim 2022. godine, a Vijaduktom Gabrovica dovršenim krajem prošle godine.

  Izgradnja Vijadukta Vinjan prolazi kroz Vinjansku Dolinu, područje gdje su geološkim i geomehaničkim istraživanjima otkrivene fosilne klizišta. Unatoč nalazima koji ukazuju na trenutnu stabilnost klizišta, metodologija izgradnje je prilagođena za dugoročnu stabilnost i sigurnost. Izvorno planirana kao postupna gradnja potiskivanjem, zamijenjena je metodom gradnje izbočnih konzola.

  Osim toga, dizajn vijadukta je prošao izmjene, smanjujući broj stupova s tri na jedan unutar područja klizišta. Visina stupova doseže do 60 metara, s rasponima od 100 metara. Omjer raspona i visina stupova približava se zlatnom omjeru, dajući Vijaduktu Vinjan miran i skladan izgled u okolini.

  Dovršetkom Vijadukta Vinjan, pažnja se sada usmjerava na izgradnju buke i vjetrobranskih ograda.

  Predsjednik Vlade Robert Golob istaknuo je podršku vlade za ubrzani razvoj željezničke infrastrukture, predviđajući njezin ključni ulog u rastu Luke Koper i slovenskog gospodarstva općenito. Izrazio je povjerenje u sposobnost Slovenije, ističući da će kroz znanje i odlučnost zemlja ostvariti zasluženo mjesto na globalnoj sceni.

  Ministrica Infrastrukture Alenka Bratušek pozdravila je Vijadukt Vinjan kao iznimno inženjersko postignuće, napominjući priliku za izvođače da pokažu svoje ekspertize i izvan granica zemlje. Istaknula je napore ministarstva prema prostornom planiranju za paralelne kolosijeke, s ciljem ublažavanja problema s kojima se susreću stanovnici duž postojeće linije.

  Matej Oset, Izvršni Direktor 2TDK, izrazio je zadovoljstvo nedavnim miljokazima projekta, naglašavajući suradnju znanja, iskustva i inovacija prema ostvarenju ovog strateškog poduhvata, koji obećava održivu budućnost za promet i regionalno gospodarstvo.

  Jerneja Jug Jerše, Voditeljica Predstavništva Europske Komisije u Sloveniji, istaknula je podršku Europske Komisije za željezničke projekte, navodeći njihovu ulogu u smanjenju emisija stakleničkih plinova u usporedbi s cestovnim prometom, čineći drugi kolosijek značajnom infrastrukturnom investicijom za održivu budućnost Europe.

  spot_img

  Latest articles

  Related articles

  spot_img