More

  Ponovljen natječaj za obnovu ljubljanske željezničke stanice, vrijednost radova veća za petinu


  Direkcija za infrastrukturu objavila je novi natječaj za osrednji dio obnove ljubljanske željezničke stanice, koji će uključivati izgradnju nadvožnjaka i nove željezničke dvorane. Na prvom natječaju, ponude su odbijene zbog previsoke cijene.

  Direkcija za infrastrukturu (DRSI) u novembru prošle godine, prilikom objave natječaja, procijenila je vrijednost radova na 136,6 milijuna eura bez PDV-a, odnosno 166,7 milijuna eura s porezom. U novoj dokumentaciji za natječaj, koja prati objavljenu narudžbu, postavljena je cijena od nešto više od 173,3 milijuna eura bez poreza.

  Na prvom natječaju ponude su podnijeli konzorcijum SŽ – Železniško gradbeno podjetje Ljubljana, Kolektor Igin, CGP i GH Holding te VOC Celje. Koliko su iznosile ponude nije otkriveno, ali prema izvješću lista Dnevnik, ponuda konzorcija iznosila je 260,8 milijuna eura s PDV-om, a ponuda VOC-a Celje iznosila je 295,2 milijuna eura s PDV-om. Bez poreza, to znači 203,4 milijuna eura odnosno 230,3 milijuna eura.

  Predviđeni osrednji dio obnove željezničke stanice uključuje izgradnju novog nadvožnjaka s željezničkom dvoranom opremljenom dizalima, pokretnim stepenicama i pokretnim trakom za brži prolazak preko nadvožnjaka, koji će omogućiti povezivanje pješaka između centra grada i Bežigrada. U željezničkoj dvorani predviđeni su prostori za prodaju karata, čekaonica za putnike i sanitarni čvorovi. Ukupna površina predviđenih objekata nadvožnjaka s željezničkom dvoranom iznosi 13.665 četvornih metara.

  Također je predviđena nadogradnja željezničke infrastrukture, obnova signalno-sigurnosnih uređaja i rekonstrukcija postojećeg podvožnjaka s proširenjem za bicikliste te pristupima s sjeverne i južne strane te izgradnja dizala za pristup peronima iz podvožnjaka. Nadogradnja peronske infrastrukture s prilagodbama za osobe s invaliditetom također je predviđena.

  U međuvremenu, već je u tijeku prva faza nadogradnje najveće željezničke stanice u državi. To uključuje izgradnju zamjenskog i proširenog željezničkog nadvožnjaka iznad Dunajske ceste s pratećim radovima na željezničkoj infrastrukturi.

  Istovremeno, uskoro će početi gradnja komercijalnog projekta Emonika procijenjenog na 350 milijuna eura, gdje je investitor mađarska bankarska grupa OTP preko tvrtke Mendota. Slijedi izgradnja nove autobusne stanice, gdje su investitori Slovenske željeznice, a u idućih nekoliko godina područje će biti veliko gradilište, pogotovo što se tiče obnove komunalne i cestovne infrastrukture.

  Rok za podnošenje ponuda na novom natječaju je 26. travnja, a istoga dana će se i otvarati.

  spot_img

  Latest articles

  Related articles

  spot_img