More

  Novi Inneralpinski vlaki u Austriji od kraja 2025

  U prosincu 2025. godine bit će puštena u promet nova pruga zvana Koralmbahn, što će donijeti značajno proširenje ponude u unutarnjem dalekosežnom željezničkom prometu (uvođenje novih dalekosežnih linija i pojačavanje frekvencija vožnje, te dodatne rane i kasne veze na postojećim dalekosežnim linijama).

  Austrije vlasti če koristi ovu opsežnu promjenu kao priliku za reorganizaciju ponude u dalekosežnom prometu na unutarnjim alpskim rutama. Kako bi alpske regije Austrije i dalje bile dobro povezane u dalekosežnom prometu, u prosincu 2025. godine, s promjenom voznog reda 2025/26., bit će uvedene više tzv. “InterRegio” linije (skraćeno: IR-linije). InterRegio vlakovi su srednje brzi dalekosežni vlakovi koji će svakodnevno prometovati od jutra do večeri u frekvenciji od 1 ili 2 sata. Oni će, s jedne strane, povezivati alpske regije i omogućiti njihovu međusobnu povezanost, a s druge strane, omogućiti optimizirane veze na (čvor) željezničkim stanicama s (međunarodnim) dalekosežnim vlakovima. Na svim IR-linijama planirano je korištenje samo potpuno pristupačnih novih vozila od početka.

  Zahvaljujući značajnom proširenju ponude, veza alpskih regija u dalekosežnom željezničkom prometu bit će znatno poboljšana od prosinca 2025. godine u usporedbi s trenutnim stanjem. Ukupna vremena putovanja na gotovo svim relacijama bit će ili približno sadašnjima ili će se skratiti. Na nekoliko relacija bit će uspostavljene nove redovite direktne veze, primjerice između Aichfelda i glavnog grada pokrajine Graza. Na nijednoj unutarnjoalpskoj ruti neće doći do smanjenja ponude u dalekosežnom prometu zbog puštanja u promet Koralmbahn.

  Sljedeće šest IR-linija bit će uvedene u prosincu 2025. godine:

  1. IR-linija “Aichfeld”: Graz – Bruck an der Mur – Knittelfeld – Unzmarkt – Klagenfurt
  2. IR-linija “Ennstal”: Graz – Bruck an der Mur – Selzthal – Bischofshofen – Zell am See – Wörgl – Innsbruck
  3. IR-linija “Pyhrn”: Graz – Leoben – Selzthal – Kirchdorf an der Krems – Linz
  4. IR-linija “Pinzgau”: Salzburg – Bischofshofen – Zell am See – Wörgl
  5. IR-linija “Alpe-Adria”: Salzburg – Bischofshofen – Spittal-Millstättersee – Villach
  6. IR-linija “Mur-Drau”: Graz – Spielfeld-Straß (– Maribor – Slovenija ili Hrvatska)

  IR-linija “Mur-Drau” vozit če od Graza do Spielfeld-Straß (i natrag). Planira se da će se linija odmah od početka proširiti do Maribora i djelomično dalje do drugih odredišta u Sloveniji i Hrvatskoj, pod uvjetom da se na slovenskoj i hrvatskoj strani osigura financiranje.

  Stajališta (u oba smjera): Graz Hbf – Graz Don Bosco – Graz Puntigam – Leibnitz – Ehrenhausen – Spielfeld-Straß (– Maribor – druga odredišta u Sloveniji i Hrvatskoj). Srednje stajališta na slovenskom i hrvatskom dijelu još nisu odredili nadležni sudionici.

  Frekvencija (svakodnevno od jutra do večeri):

  • frekvencija svakih sat vremena na dionici Graz Hbf do Spielfeld-Straß (i natrag)

  • Frekvencija na slovenskom i hrvatskom dijelu još nije poznata.

  spot_img

  Latest articles

  Related articles

  spot_img