More

  EIB je izdvojio 400 milijuna eura za modernizaciju hrvatskih željeznica


  Hrvatska željeznička mreža dobit će poticaj od 400 milijuna eura kroz zajam od Europske investicijske banke (EIB). Potpisan sporazum između EIB-a i Ministarstva financija Republike Hrvatske 2. veljače predstavlja prvu fazu od ukupno 900 milijuna eura okvirnog zajma namijenjenog obnovi hrvatske željezničke infrastrukture.

  Ovaj zajam bit će usmjeren na značajno unapređenje željezničke mreže i voznog parka, potičući prijelaz na željeznički prijevoz, poboljšanje sigurnosti putnika te donošenje ekoloških koristi poput smanjenja emisija i gužvi u prometu.

  Sredstva od EIB-a podržat će investicije od oko 2,6 milijardi eura s ciljem modernizacije hrvatskih željeznica.

  Prema sporazumu, Hrvatske željeznice Infrastruktura (HŽI) će raditi na obnovi željezničke mreže, dok će Hrvatske željeznice Putnički prijevoz (HŽPP) nabaviti nova vozila. Obe organizacije djelovat će pod nadzorom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

  Zajam će omogućiti obnovu otprilike 500 kilometara pruga, uključujući linije u Slavoniji, Podravini, Kninu i Karlovcu. Također će podržati obnovu 30 željezničkih stanica, uključujući one u Puli, Buzetu, Vodnjanu, Sesvetama, Virovitici i Pleternici.

  HŽPP će nabaviti 14 novih vlakova, od kojih će šest biti za međugradske usluge između Zagreba i Splita, dok će osam vlakova biti pogonjenih alternativnim izvorima energije, vjerojatno baterijama.

  Ovaj okvirni zajam najveći je koji je EIB ikada dodijelio Hrvatskoj.

  „Sredstva iz ovog zajma omogućit će nam dodatne investicije u željezničku infrastrukturu, za obnovu i izgradnju lokalnih i regionalnih željezničkih pruga, dijelova mreže koje ne možemo financirati s EU sredstvima,“ kaže Oleg Butković, zamjenik premijera i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

  „Željeznice su jedan od najsigurnijih i najekološki prihvatljivijih oblika prijevoza, te smo ponosni što podržavamo Hrvatsku u njenom ambicioznom planu razvoja modernog željezničkog sustava koji će koristiti ljudima, poduzećima i okolišu, u skladu s našim zajedničkim ciljevima u EU-u za postizanje zelenije i sigurnije budućnosti,“ ističe potpredsjednica EIB-a, Teresa Czerwińska.

  spot_img

  Latest articles

  Related articles

  spot_img