More

  Financiranje odobreno: Razvija se prvi vodikom pogonjeni tramvaj u Europi

  Dogovoreno je financiranje za razvoj prvog vodikom pogonjenog tramvaja u Europi. Savezno ministarstvo za digitalnu infrastrukturu i promet (BMDV) Njemačke će osigurati do 8 milijuna eura u okviru drugog dijela Nacionalnog inovacijskog programa za tehnologiju vodika i gorivnih ćelija za projekt HyTraGen (Tramvaj na vodik – sljedeća generacija).

  Izvorno osmišljen od strane tvrtke Hörmann Vehicle Engineering sa sjedištem u Chemnitzu, projekt sada uključuje proizvođača tramvaja Heiterblick iz Leipziga, tvrtku Flexiva Automation & Robotik te Tehničko sveučilište u Chemnitzu (TUC).

  TUC će dobiti 1,2 milijuna eura federalnih sredstava za projekt, koji ima za cilj imati prototipno vozilo na tračnicama do kraja 2026. godine. Testiranje će se očekivati u Görlitzu, pod upravom lokalnog prijevoznika GVB.

  TUC se trenutno usredotočuje na izradu strategije punjenja goriva, razvijanje modela simulacije degradacije za pogonski sklop i usavršavanje sustava gorivnih ćelija u laboratoriju. Očekuje se da će ovaj rad trajati tri godine.

  Rad na projektu započeo je 2019. godine i nadahnut je razvojem tramvaja pogonjenih vodikom u Aziji – Hyundai Rotem pionir je te tehnologije u Koreji. Konzorcij kaže da bi rezultati projekta također mogli biti korišteni za razvoj drugih vrsta vučnih vozila, uključujući tramvajske vlakove, za koje se nadaju da će biti izgrađeni u Saksoniji.

  “Vodikom pogonjeni tramvaj nije u izravnoj konkurenciji s mrežama koje već operiraju s gornjom vodilicom,” kaže dr. Volkmar Vogel, glavni potpredsjednik tvrtke Hörmann Vehicle Engineering. “Radije je to alternativa za rute gdje gornja vodilica nije potrebna ili korisna. Novi kvartovi i prigradski dijelovi mogu se razvijati puno lakše i s nižim troškovima infrastrukture.”

  spot_img

  Latest articles

  Related articles

  spot_img