More

  Povećanje broja putnika i robe ustavilo pad u prijevozu

  Podaci objavljeni danas od strane Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) otkrivaju značajne promjene u željezničkom prijevozu u posljednjem tromjesečju prošle godine. Kako se ističe, VLAKOVI su prevezli 29 posto više putnika i nešto više robe u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, što je zaustavilo trend pada prijevoza robe.

  HŽ Putnički prijevoz bilježi impresivno povećanje od 29 posto u broju prevezenih putnika u posljednjem tromjesečju 2023. godine, iako su putnički kilometri smanjeni za 0.2 posto. Značajna novost je i ulazak Rail Cargo Carrier – Croatia kao novog putničkog prijevoznika, obavljajući svoj prvi prijevoz putnika, što je korak naprijed za željeznički sektor u Republici Hrvatskoj.

  Isto tako, trend smanjenja prijevoza robe je zaustavljen, pokazuju podaci teretnog željezničkog prijevoza. U posljednjem tromjesečju prevezeno je 0.7 posto više robe u odnosu na isto razdoblje 2022., uz manje ostvarenih tonskih kilometara. Unatoč tome, prihodi od prijevoza robe su povećani za 0.7 posto.

  Analiza HŽ Cargo-a otkriva smanjenje od gotovo 10 posto u prevezenoj robi uz smanjenje tonskih kilometara, dok su ostali teretni prijevoznici povećali prevoz za 7.7 posto i ostvarili veći udio u tonskim kilometrima. HŽ Cargo i dalje zadržava značajan udio od 36.2 posto u ukupnom prijevozu robe.

  Ukupno gledajući, ovi podaci pružaju optimizam za željeznički sektor u Hrvatskoj, pokazujući potencijal za rast i daljnji razvoj u prijevozu putnika i robe.

  spot_img

  Latest articles

  Related articles

  spot_img